Fer sense fer

De vegades ens sorprenem captivats per l’acció. Estem total i plenament absorbits per allò que estem fent: Jugant amb una pilota, fent un puzzle, cuinant el dinar, tocant un instrument, arreglant el jardí, pintant un quadre, escrivint el nostre diari… El grau d’absorció és tal, que sembla que nosaltres no estem fent res. Que l’acció transcorre a través de nosaltres. Que nosaltres som únicament els instruments a través dels quals l’acció succeeix de forma natural i espontània.  Un psicòleg hongarès del segle passat va fer servir el terme flow per referir-se a aquest estat d’acció espontània, no premeditada i intuïtiva.

Fa més de dos mil anys els xinesos taoistes ja coneixien aquest estat. Ells l’anomenaren Wu Wei (no-acció o més aviat acció espontània o sense esforç).

Segons el pensament taoista el Wu Wei marca el camí per l’acció correcta. És la forma d’actuar dels homes i les dones sàvies: Confiant en la intuïció com a forma d’intel.ligència superior, no forçant les coses, actuant amb suavitat, deixant que l’acció simplement succeeixi a través de nosaltres, no interferint en allò que s’està fent…

Estic segur que en alguna ocasió tu també has experimentat el Wu Wei i que la sensació ha estat de calma, silenci interior i plenitud. No és així?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s