Ones

El patiment pot ser considerat con el resultat d’un malentès. D’un lamentable malentès. A l’edat de dos anys i mig aproximadament vam començar a identificar-nos amb el nostre cos, la nostra cara, la nostra veu. I a mida que el temps va anar passant, ens vam identificar també amb els nostres pensaments, les nostres creences, les nostres opinions, les nostres emocions… Tot aquest procés ha fet que ens oblidéssim de qui o què som en realitat.

De vegades es recorre a un símil per fer-ho més entenedor:

Imagina’t una ona del mar. Aquesta ona pot ser alta o baixa, amb escuma o sense escuma. Pot desplaçar-se a gran velocitat o simplement ser un suau xipolleig. Pot explotar violentament contra les roques o desfer-se delicadament a la sorra de la platja. Pot viure al mig de l’oceà o bé aprop de la costa.

Un dia, l’ona pren consciència d’ella mateixa i es compara amb les altres ones. I al comparar-se veu que hi ha ones més altes, més ben definides, amb més escuma o més ràpides. Llavors l’ona es sent separada, incompleta i imperfecta. I just en aquest moment apareix el patiment.

El patiment és l’expressió del desig de l’ona per tornar a sentir-se completa i perfecta. El desig per tornar a casa.

Segurament tu podries ajudar l’ona fent-li veure que, en realitat, ella no és més que una manifestació particular de l’oceà. Que en essència només és aigua. Que la frontera que delimita una ona de la següent és fictícia, només conceptual. Que no està incompleta ni mai ho ha estat perquè com a oceà que és, ho conté tot.

wave-1913559_1280

I si l’ona comprèn, s’adonarà que el seu patiment ha estat fruit d’aquest malentès: Creure que era una cosa que en realitat no era. Creure’s una ona quan en realitat és tot l’oceà.
Ara ja ho sap. I tant si és una gran ona o una petita, tant si té una cresta escumosa com si no la té, tant si esclata contra els penya-segats com si mor dolçament a la platja tranquil.la, sabrà per sempre més que és eterna, impertorbable i que està en calma. Perquè és l’oceà.

I ara sí, el patiment es desfarà a les seves aigües i desapareixerà.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s