Estima la teva ombra

Quan algú ens pregunta com som acostumem a respondre amb tot un seguit de paraules que defineixen, des del nostre punt de vista naturalment subjectiu, les principals característiques de la nostra personalitat. La majoria de nosaltres considerem que, en major o menor mesura, som generosos, honestos, justos i comprensius.

Si la mateixa persona ens pregunta perquè considerem que tenim aquestes qualitats, no dubtarem a posar-li exemples de situacions reals de la nostra vida en les que hem mostrat aquestes qualitats. Fins aquí tot controlat.

Però…què passa si fent ús de la nostra autoproclamada honestedat fem una reflexió una mica més profunda?

Bé, segur que trobarem també molts exemples de situacions en les que hem mostrat un comportament egoista, deshonest, injust i gens comprensiu.

Formen part també totes aquestes qualitats de la nostra personalitat? O pel contrari son alienes a nosaltres i el que succeeix és que ocasionalment ens “poseeixen”?

El prestigiós psiquiatra suís Carl Jung també es va fer aquesta pregunta. Jung va definir el concepte de l’ombra per referir-se a totes aquelles parts que formen part de nosaltres però que les jutgem com a inapropiades i indesitjables. Passegem la nostra pròpia ombra i fem esforços per mantenir-la oculta, amagada de la visió dels altres.

Però l’ombra sempre ens segueix allà on anem i encara que ens amaguem o ens posem a córrer ella sempre es mantindrà al nostre costat. Inseparable. Reivindicant el seu dret a mostrar-se al món.

I és precisament aquesta aversió cap a la nostra ombra, aquesta resistència a acceptar la seva naturalesa, la que ens genera patiment.

 

Una vegada més, la plena atenció a tot allò que està succeint en aquest precís moment (sensacions, emocions i pensaments) és el camí que obre la porta a l’acceptació de la nostra ombra, a la reconciliació amb ella. En definitiva, a la comprensió que nosaltres som éssers complets (sempre ho hem estat i sempre ho serem) i que la nostra naturalesa inclou tota la nostra llum i tota la nostra ombra. No hi ha dos. Tot és u.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s