Mirar amb els ulls. Mirar amb la ment

Et demano que miris la següent imatge i em diguis què veus:

punts i cares.001Si la teva resposta és: “42 punts negres sobre un fons blanc” et puc dir que estàs mirant amb els teus ulls.

Però si la teva resposta és (com en la majoria de persones ho és):  “Una cara alegre i una cara trista” et puc dir que estàs mirant amb la teva ment.

I això és un problema? Bé, més que ser o no ser un problema, la qüestió és que quan mirem amb la ment no podem evitar que aquesta intervingui contaminant la nostra percepció amb els seus judicis (i prejudicis). I això si que pot ser un problema perquè ens aparta de la realitat del món per traslladar-nos a la ficció de la ment. I quan deixem de viure en el món per passar a viure a la ment ja sabem el que passa: Tristesa pel passat, angoixa pel futur, sensació d’incompletud….patiment!

La capacitat de desenvolupar una visió clara de la realitat és una via pel despertar espiritual. Els budistes anomenen aquesta via Vipassana.

La meditació ens ajuda a aprendre a mirar amb els ulls (i a olorar amb el nas, tastar amb la llengua, escoltar amb l’oïda i sentir amb la pell). I també ens ajuda a ser conscients de quan deixem de mirar amb els ulls per passar a mirar amb la ment.

Torna a mirar la imatge anterior. Veus ara els 42 punts negres sobre un fons blanc?

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s