Les paraules del Tarot

La paraula Tarot no acostuma a deixar ningú indiferent. Al sentir-la molts reaccionen amb desconfiança. Altres se’n burlen. Alguns surten corrent. Uns pocs senten curiositat.


El Tarot està rodejat de misteri. Desconeixem el seu origen precís: No sabem ni on ni quan va aparèixer per primer cop. Desconeixem també la seva utilitat: Es tracta simplement d’un joc de cartes?, d’un oracle?, d’un mapa de la psique humana?, d’una guia per a la il·luminació?


Per complicar encara més l’assumpte, desconeixem la manera correcta d’interpretar les seves imatges. Desconeixem el seu codi. Des que el Tarot viu entre nosaltres s’han desenvolupat nombrosos sistemes per desxifrar el seu missatge. Alguns han atribuït un significat concret per a cadascuna de les cartes. Altres han recorregut a la numerologia. Altres han preferit fer una lectura en clau esotèrica, tenint en compte el significat ocult d’algunes de les figures i objectes que apareixen a cada carta. També s’ha intentat llegir el Tarot relacionant-ho amb altres disciplines com ara l’astrologia o la Kabbalah. La psicologia transpersonal i concretament les figures arquetípiques han estat també utilitzades com a clau per interpretar el missatge del Tarot. Finalment, trobem persones que prefereixen fer una lectura purament intuïtiva de les cartes. Aleshores, quina conclusió podem treure de tot això?


La meva conclusió és que el misteri continua. Potser mai no arribem a saber ni qui, ni quan ni amb quina intenció va ser creat el Tarot. El que sí que sabem amb certesa és que el Tarot és un formidable instrument d‘autoconeixement. Cadascuna de les escenes del Tarot reflecteix un aspecte de la nostra experiència com a éssers humans. I aquesta experiència és Universal. No importa a quina època, ni a quin país, ni a quina cultura ni tan sols a quina família hem nascut. El Tarot ens parla a cadascun de nosaltres de manera propera, personal, íntima. És un amic que ens vol dir alguna cosa. Es mereix que hi parem atenció. Només cal aprendre a escoltar amb la ment i el cor ben oberts.


A l’entrada del temple d’Apol·lo a Delfos els visitants podien llegir l’arxiconeguda inscripció: “Home, coneix-te a tu mateix…”. Només alguns recorden que la inscripció continua dient: “…i coneixeràs l’Univers i els Déus.” Així doncs, el Tarot, com a instrument d’autoconeixement, ens revelarà també els secrets de l’Univers i de Déu. Seràs capaç de rebutjar la seva oferta?

Foto de Azra Tuba Demir via http://www.pexels.com

2 respostes a “Les paraules del Tarot

    1. Crec que molta gent té una idea equivocada de la utilitat REAL del Tarot de Marsella. Jo crec que fer servir les cartes com a instrument de predicció no aporta CAP benefici a les persones. De fet, em sembla que és un intent de limitar la seva llibertat, de fer-les depenents d’un altre i també afavoreix una postura victimista (“Jo no puc fer res per evitar que això succeeixi perquè està escrit a les cartes”). Pel contrari, si el Tarot es fa servir com a eina creativa (per augmentar la nostra perspectiva sobre una determinada situació o problema) o com a eina d’autoconeixement (explorant el nostre inconscient) o fins i tot com a instrument de meditació, els seus beneficis poden ser enormes. Només cal provar-ho. Salut.

      M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s