Una estella clavada a la teva ment

La vida ens posa en contacte amb persones, idees i coneixements. En moltes ocasions aquest contacte és fugaç i passa sense pena ni glòria. Però hi ha ocasions en les que aquest contacte deixa una empremta permanent i irreversible.

Fa un temps em vaig topar de forma casual (?) amb una línia de pensament filosòfic/metafísic conegut amb el nom d’advaita. L’advaita és originari de l’Índia i forma part d’una tradició de sabiduria coneguda amb el nom de la “No-dualitat“. Aquesta gran tradició engloba també altres escoles de pensament com per exemple el taoisme, el zen, el dzogchen, el sufisme i alguns místics cristians entre d’altres.

El propi terme advaita significa “no-dos” en llengua sànscrita, i representa el seu principi fonamental: Tot és u. I aquest u pot rebre diversos noms: Déu, Vida, Energia, Consciència, Tao, Brahman, Univers…

Aquesta afirmació fa que ens formulem una sèrie de qüestions:

 • Si només hi ha u. Què o qui sóc jo?
 • Per què jo visc el món com una multiplicitat i no pas una unitat?
 • Com afecta això a la realitat del meu món?
 • Si tot és u on queda la meva llibertat? Puc escollir? Sóc lliure?

Habitualment quan un entra en contacte per primera vegada amb la no-dualitat, la primera reacció que té és d’incredulitat i confusió (“Això no té ni cap ni peus” crec que van ser les meves paraules exactes.) i generalment es desterra aquest pensament per absurd, il.lògic i estrany.

Però hi ha un perill. A algunes persones ens ha passat que aquest absurd pensament se’ns ha quedat enganxat a la nostra ment i ja no ens el podem treure del damunt. És com un rum-rum de fons que no pots deixar de sentir. Una sensació estranya, una perspectiva diferent, una visió de la vida amb ulls diferents, un aroma especial.  Una cosa que no saps com explicar però que tens la certesa de que és certa i ben real: Tot és u i no hi ha res més fora d’aquest u perquè no té sentit parlar de “fora” si tot és u.

Tot això em recorda una escena de la pel.lícula “Matrix” quan Morpheus li diu a un jove i desconcertat Neo : “ alguna cosa està malament en aquest món. Ho has sabut tota la vida però no saps què és. És com una estella clavada a la teva ment…..que fa que et tornis boig”.

Això mateix,  tinc una estella clavada a la ment que no puc deixar de sentir.

 

 

 

 

5 respostes a “Una estella clavada a la teva ment

  1. Hola de nuevo Luz. He integrado el traductor de Google en la web. Ahora todas las páginas se pueden traducir a varios idiomas. La traducción al castellano no es perfecta pero creo que es aceptable. Solo hay que situarse en el margen derecho de la página y seleccionar el idioma…y ya está. Por arte de magia se traduce toda la página. Ahora ya puedes compartir est blog con todos los amigos que tengas por todo el mundo!! Gracias. 🙂

   M'agrada

 1. Jordi yo llevo mucho tiempo pensando que todo es uno ( llámalo Dios, consciencia universal…), pero ante algunas cosas, como la maldad más cruel (la que cuesta incluso imaginar que exista)me pregunto como es eso posible. Llevo semanas intentando entenderlo, leyendo sobre diferentes escuelas hinduistas…, esa duda se me ha quedado
  a mi como “una estella clavada”.

  M'agrada

  1. Creo que hablar de maldad o bondad es caer de nuevo en las redes de la dualidad que extiende nuestra mente. ¿Qué és bueno o malo? ¿Para quién? ¿En qué contexto? ¿Bajo qué perspectiva? Sin duda la Vida (Universo, Energía, Dios, Consciencia…) se desarrolla al margen de nuestros deseos o creencias. Incluso esta última frase carece de sentido ya que “nosotros” y la Vida no somos dos cosas diferentes. No hay “cosas”. Todo es Uno. Y cuando esto se comprende (no con la mente sinó con el corazón) se acaba la búsqueda. ¿Tiene sentido para ti?

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s